Hoe regelt SBN de schulden met schuldeisers? | SBN (2024)

Over de vorderingen

SBN is door de Belastingdienst gemandateerd om de werkzaamheden die vallen onder deWet hersteloperatie toeslagen, uit te voeren. Hierdoor voert SBN een taak van algemeen belang/openbaar gezag uit. Op grond van artikel 6 van de AVG is er een wettelijke grondslag waardoor SBN deze (persoons)gegevens bij u op mag vragen.

Alleen ouders die erkend zijn als gedupeerde kunnen inloggen bij het loket private schulden. Inloggen kan met DigiD, waardoor het zeker is dat de juiste persoon inlogt. Zodra een gedupeerde ouder inlogt in het loket, geeft deze SBN toestemming om contact op te nemen met schuldeisers. Schuldeisers mogen op grond hiervan persoonsgegevens verstrekken aan SBN.

SBN schrijft in principe de schuldeiser aan die door de gedupeerde is aangeleverd in de schuldenlijst. Dat kan een private schuldeiser zijn, een incassobureau of een gerechtsdeurwaarder.

Als u als private schuldeiser in de lijst genoemd wordt, benaderen we u als eerste. Is de schuld overgedragen aan een deurwaarder? Dan kunt u dat aangeven en benadert SBN de betreffende deurwaarder.

Als een gerechtsdeurwaarder in de lijst genoemd wordt, benaderen we deze als eerste. Is de vordering al voldaan of is de vordering teruggelegd bij de schuldeiser, dan benaderen we de betreffende private schuldeiser.

Het is aan de gerechtsdeurwaarders en opdrachtgevers (private schuldeisers), om onderling af te stemmen wie welke kosten opgeeft. Dit is gelijk aan het reguliere proces van de minnelijke schuldhulpverlening.

Dat is het eigen kenmerk van de schuldeiser. Zo kan SBN de betaling onder vermelding van dat kenmerk uitvoeren.

We vragen u om bij meerdere verschillende vorderingen, de vorderingen afzonderlijk van elkaar op te geven. Om de betaling goed te kunnen verwerken, verzoeken we om bij elke vordering een betalingskenmerk te vermelden.

Dat is de datum waarop de vordering opeisbaar is geworden.

In principe geeft de definitieve beschikking die SBN aan de gedupeerde verstuurt, de informatie over de afgeloste schuld. Als u een negatieve BKR registratie laat verwijderen dan dient u dit de gedupeerden te laten weten.

SBN ontvangt de saldo-opgave graag binnen 14 dagen retour, dat zijn 10 werkdagen.

Een kredietbank zal zoveel mogelijk bekende gegevens, zoals een klant en/of factuurnummer, aan u doorgeven.

Over de manier van doorgeven van een saldo

De kredietbanken van SBN volgen zoveel mogelijk het reguliere schuldhulpverleningsproces. Zij maken bijvoorbeeld gebruik van Excel lijsten en/of emailbrieven.

Elk van de negen kredietbanken benadert de schuldeisers die op de ingediende schuldenlijsten voorkomen. Vorderingen die te maken hebben met deWet hersteloperatie toeslagen zijn herkenbaar aan SBN vormgeving en vermelding.

Dat is afhankelijk van het aantal keren dat u als schuldeiser op schuldenlijsten van gedupeerden voorkomt.

Over de betaling

De betaling vindt plaats per schuldenlijst per gedupeerde ouder. Daar kunnen meerdere vorderingen op staan.

De afwikkeling van de schulden vindt plaats in het reguliere proces door de kredietbanken.
Dat regelt een kredietbank rechtstreeks met de schuldeisers, uit naam van SBN.

SBN en de kredietbanken houden van elke schuldeiser algemene betaalgegevens bij. Wanneer u andere rekeninggegevens wilt gebruiken, dan die bij ons bekend zijn, kunt u dit bij één van de negen kredietbanken aangeven.

Wanneer een vordering is verkocht, ontvangt SBN graag de gegevens van de nieuwe eigenaar van die vordering.

Wanneer blijkt dat de vordering is overgedragen aan een gerechtsdeurwaarder, dan wordt deze door ons benaderd voor het opgeven van de openstaande vordering. Als de vordering nog niet is voldaan, zal SBN de betaling aan de gerechtsdeurwaarder doen.

Betalingen die SBN doet zijn herkenbaar door de afkorting KOT of SBN voor het kenmerk. Er zijn negen verschillende rekeningen van waaruit betaald wordt.

Hoe regelt SBN de schulden met schuldeisers? | SBN (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Trent Wehner

Last Updated:

Views: 5461

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Trent Wehner

Birthday: 1993-03-14

Address: 872 Kevin Squares, New Codyville, AK 01785-0416

Phone: +18698800304764

Job: Senior Farming Developer

Hobby: Paintball, Calligraphy, Hunting, Flying disc, Lapidary, Rafting, Inline skating

Introduction: My name is Trent Wehner, I am a talented, brainy, zealous, light, funny, gleaming, attractive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.